ثیت شرکت تعاونی

 

شرکتهای تعاونی به سه دسته تقسیم می شوند:

1. ثبت شرکتهای تعاونی تولیدی :

 درصورتی که ثبت شرکت تعاونی به منظور اشتغال اعضاء تاسیس شود و در امور مربوط به تولیدات کشاورزی ، دامداری ، پرورش و صید ماهی ، صنعتی ، معدنی ، توسعه عمران شهری روستایی و عشایری ، احداث مسکن ، تولیدات فرهنگی ونظایر اینها فعالیت کند، نوع آن تولیدی خواهد بود .

2. ثبت شرکتهای تعاونی توزیعی :

درصورتی ثبت شرکت تعاونی به منظور تامین نیازمندیهای مشترک اعضاء تاسیس شود و در امور مربوط به تهیه و توزیع کالا ، تهیه مسکن ، خدمات مربوط به اداره مجتمع های مسکونی ، خدماتی صادرات ، اداری ، آموزشی ، بهداشتی درمانی ، مشاوره ای ، اشتغال و سایر زمینه ها برای اعضاء فعالیت کند ، توزیعی خواهد بود .

3. ثبت شرکتهای تعاونی تولید – توزیعی :

درصورتی که تعاونی بخواهد به هر دو نوع فعالیت بپردازد نوع شرکت تولیدی – توزیعی خواهد بود ، در هر حال باید در جای خالی بر حسب ، مورد عبارت تولیدی یا توزیعی و یا تولیدی – توزیعی درج شود .
حداقل تعداد اعضاء در زمان ثبت و دوران فعالیت شرکتهای تعاونی نباید از 7 نفر عضو کمتر باشد. برای ثبت شرکتهای تعاونی سرمایه‌گذاری حداقل میزان سرمایه 000/000/000/1 ریال تعیین می‌گردد. عین میزان سرمایه و ارزش سهام به عهده هیأت مؤسس تعاونی است و میزان آن در اساسنامه مصوب ذکر خواهد شد. بدیهی است هر تعاونی وقتی تشکیل و ثبت می شود که حداقل یک سوم سرمایه آن تأدیه و چنانچه بصورت نقدی و جنسی باشد تقویم و تسلیم شده باشد، در تابلوها و سربرگهای شرکتهای تعاونی ذکر عنوان «تعاونی» ضروری است و باید بطور خوانا قید شود.

 

ثبت شرکت تعاونی 

ثیت شرکت تعاونی

مدارک لازم برای ثبت شرکت تعاونی

1. تابعیت جمهوری اسلامی ایران
2. نداشتن ممنوعیت قانونی و حجر
3. خرید حداقل سهام در اساسنامه
4. عدم عضویت در شرکت‌های تعاونی مشابه
5. نوشتن درخواست برای عضو شدن در تعاونی
6. نوشتن تعهدنامه برای رعایت قوانین و مقررات تعاونی
مدارکی که هیات موسس در هنگام ثبت شرکت تعاونی بایستی ارائه نماید
الف) برگ عدم سوء پیشینه
ب) تصویر شناسنامه و مدارک تحصیلی
ج) گواهی پایان خدمت نظام وظیفه عمومی یا معافیت
تذکر : کارکنان رسمی و پیمانی دولت با ارائه گواهی یا حکم کارگزینی از بند ب و ج معافند.

اداره تعاون پس از وصول تقاضانامه ثبت شرکت تعاونی و بررسی طرح پیشنهادی در مدت 5 روز نظر مثبت یا منفی خود را به هیات مؤسس اعلام و در صورت موافقت نمونه اساسنامه شرکت تعاونی و فرم‌های مورد نیاز را در اختیار نماینده هیات موسس قرار خواهد داد.

اقدامات لازم بعد از اخذ موافقت هیات موسس برای ثبت شرکت تعاونی

1. افتتاح حساب به نام «تعاونی در شرف تأسیس» در بانک توسعه تعاون و یا حسابی که توسط بانک توسعه تعاون در یکی از بانکها تعیین می‌گردد.
2. دعوت از افراد واجد شرایط عضویت ضمن اعلام خلاصه‌ای از کلیات طرح و اساسنامه پیشنهادی، شرایط عضویت و مهلت پذیرش تقاضای عضویت، شماره و مشخصات حساب افتتاح شده و مبلغ لازم التأدیه هر یک از اعضاء و ذکر نحوه صدور آگهی‌های بعدی تا تشکیل اولین مجمع عمومی عادی
3. بررسی شرایط داوطلبان و پذیرش واجدین شرایط عضویت در شرکت تعاونی و دریافت گواهی واریز وجه لازم التادیه سهام آنها و صدور برگ اجازه ورود به جلسه اولین مجمع عمومی عادی
4. دریافت مجوز فعالیت در موضوع طرح پیشنهادی از مراجع ذیربط (در صورت نیاز به مجوز فعالیت) به نام اعضای هیات موسس تعاونی در شرف تأسیس
5. انتشار آگهی دعوت اولین مجمع عمومی عادی با رعایت فاصله زمانی حداقل 20 روز و حداکثر 40 روز از تاریخ انتشار آگهی دعوت با تاریخ تشکیل مجمع عمومی عادی
6. ثبت نام نامزدهای تصدی سمتهای هیأت مدیره و بازرسی
7. ارسال یک نسخه از آگهی دعوت به منظور درخواست از اداره تعاون جهت معرفی ناظر در اولین جلسه مجمع عمومی عادی
8. ارزیابی آورده‌های غیر نقدی داوطلبان عضویت که متناسب و مورد نیاز طرح باشد، توسط کارشناس رسمی دادگستری و با انجام تشریفات قانونی لازم
سایر اقدامات مربوط به برگزاری اولین مجمع عمومی عادی تا انتخاب هیات رئیسه مجمع (رئیس، منشی، و دو ناظر) از قبیل اخذ برگه ورود به جلسه مجمع از داوطلبان و تکمیل فهرست اسامی حاضرین همراه با امضای آنان که باید تحویل هیات رئیسه شود. ضمناً در شرکتهای تعاونی بزرگ، اعضای هیأت رئیسه مرکب از 9 نفر (رئیس، نائب‌رئیس،‌ منشی و چهار ناظر) خواهد بود.
9. تدوین اساسنامه پیشنهادی شرکت تعاونی

تذکر 1: کسانی که داوطلب عضویت در هئیت مدیره یا بازرسی تعاونی‌ها هستند، علاوه بر شرایط قانونی عضویت در تعاونی باید مدارک مورد نیاز را بر اساس دستورالعمل انجمن نظارت بر انتخاب تعاونی‌ها حداکثر یک هفته از تاریخ انتشار آگهی یا صدور دعوتنامه تشکیل اولین مجمع عمومی به منظور بررسی شرایط احراز به هیات مؤسس تحویل نمایند.
تذکر 2: هیچ یک از کارکنان دولت نمیتوانند تصدی هیات مدیره و مدیر عاملی شرکت‌های تعاونی را بپذیرند، مگر در تعاونی‌ها خاص کارکنان ادارات و سازمانهای دولتی که در آن شاغل باشند، کارکنان بازنشسته مشمول این بند نمی‌شوند.

هئیت مدیره شرکت تعاونی در اولین جلسه خود رئیس، نایب رئیس، منشی، مدیر عامل و صاحبان امضای مجاز را انتخاب و به یکی از اعضای هیات مدیره یا مدیر عامل با حق توکیل به غیر وکالت می‌دهد تا تشریفات قانونی ثبت تعاونی را انجام دهد.

اعضای هئیت مدیره بازرس یا بازرسان و مدیر عامل قبل از ثبت شرکت تعاونی موظف به طی کردن دوره‌های آموزشی مربوط خواهند بود.
هیأت مدیره باید جهت تکمیل پرونده، فهرست اسامی و مشخصات اعضای هیات مدیره، مدیر عامل، بازرس یا بازرسان و کلیه اعضاء تنظیم کند و به اداره تعاون تحویل دهد.
مدارک لازم ظرف مدت 5 روز از طریق اداره تعاون به اداره ثبت شرکت‌ها ارسال می‌شود. اداره تعاون پس از انجام اقدامات اداره ثبت شرکت‌ها و صدور آگهی تأسیس، نسبت به صدور پروانه تأسیس شرکت تعاونی اقدام خواهد نمود. در هر حال نظارت، حسابرسی و رسیدگی به شکایات و سایر اقدامات پس از تشکیل شرکت تعاونی به عهده اداره تعاون خواهد بود.

تشکیل، ثبت و اساسنامه شرکت تعاونی

در شرکت‌های تعاونی هیات مدیره باید از هر کدام از مدارک زیر سه نسخه تهیه کند:
 دعوتنامه تشکیل اولین مجمع عمومی عادی
 صورت‌جلسه تصمیمات گرفته شده در اولین مجمع عمومی عادی
 نام افرادی که برای انجام امور مالی شرکت تعاونی دارای امضای مجاز هستند.
 اساس‌نامه شرکت تعاونی که به وسیله مجمع عمومی عادی تصویب شده است.
 فهرست اسم و مشخصات اعضاء هیات مدیره، بازرسان و مدیرعامل شرکت تعاونی
 فهرست اسامی و اعضایی که در اولین جلسه مجمع عمومی عادی شرکت داشته اند.
 صورت‌جلسه هیات مدیره(جلسه‌ای که این هیات، رئیس، نائب رئیس، منشی هیات مدیره و مدیرعامل را انتخاب کرده است)
 موافقت نامه وزارت تعاون ( اداره کل تعاون استان یا اداره تعاون شهرستان ) که برای تشکیل تعاونی صادر شده است.
 برگ رسید صندوق تعاون یا بانک که نشان دهد سرمایه پیش بینی شده برای ثبت شرکت تعاونی به حساب بانک یا صندوق واریز شده است.
 وزارت تعاون پس از بررسی و تائید مدارک بالا اجازه ثبت شرکت تعاونی را صادر می‌کند.

ارکان تصمیم گیرنده شرکت تعاونی

بالاترین مرجع تصمیم ‌گیری و نظارت در امور شرکت‌های تعاونی مجامع عمومی هستند که از اجتماع اعضای تعاونی یا نمایندگان تام الاختیار به صورت عادی و فوق‌العاده تشکیل شده و هر عضو بدون در نظر گرفتن میزان سهم تنها دارای یک رای است.

الف - مجمع عمومی فوق‌العاده

مجمع عمومی فوق‌العاده بنا به تقاضای کتبی حداقل یک سوم اعضای تعاونی و یا اکثریت مطلق اعضا هیات‌مدیره و یا بازرس و یا بازرسان با حضور حداقل دو سوم اعضا کل مجمع تشکیل می‌شود. در تعاونی‌های دارای بیش از پانصد نفر عضو در صورتی که بار اول مجمع با دو سوم اعضا تشکیل نشود بار دوم با نصف به علاوه یک رسمیت خواهد داشت .
در صورت عدم تشکیل مجمع عمومی فوق‌العاده توسط هیات مدیره ظرف مدت حداکثر یک ماه وزارت تعاون اقدام به این کار می‌نماید. وظایف مجمع عمومی فوق‌العاده، تغییر در مواد اساسنامه شرکت تعاونی (درحدود قانون)، تصمیم گیری نسبت به عزل یا قبول استعفای هیات مدیره و ادغام یا انحلال شرکت تعاونی خواهد بود.

ب - مجمع عمومی عادی

مجمع عمومی عادی حداقل سالی یک بار پس از پایان سال مالی جهت انجام وظایف قانونی خود با دعوت هیات مدیره تشکیل گردیده و وظایفش به شرح زیر است:
 سایر گزارش‌های مالی هیات مدیره
 انتخاب هیات مدیره و بازرس یا بازرسان برای مدت ٢ سال
 رسیدگی و اتخاذ تصمیم درباره ترازنامه و حساب سود و زیان
 تعیین خط مشی و برنامه شرکت تعاونی و تصویب بودجه جاری و سرمایه گذاری و اعتبارات وامهای درخواستی و سایر عملیات مالی به پیشنهاد هیات مدیره و....

ادغام و انحلال شرکت تعاونی

الف - ادغام تعاونی

مجامع عمومی فوق‌العاده می‌توانند ادغام شرکتهای تعاونی را با یکدیگر تصویب نمایند. صورت‌جلسات مجامع عمومی فوق‌العاده تعاونی‌هایی که با هم ادغام شده‌اند به همراه مدارک مربوطه حداکثر ظرف مدت دو هفته جهت ثبت به اداره ثبت شرکت‌ها تسلیم شده و خلاصه تصمیمات نیز به اطلاع کلیه اعضا و بستانکاران می‌رسد .
تصفیه و انحلال شرکت تعاونی

ب- شرکتهای تعاونی با رای مجمع عمومی فوق‌العاده یا وزارت تعاون در موارد زیر منحل می‌گردد:

• توقف بیش از یک سال بدون عذر موجه
• انقضای مدت تعیین شده در اساسنامه مربوط، در صورتی که در اساسنامه مدت تعیین شده باشد و مجمع عمومی مدت را تمدید نکرده باشد.
• عدم رعایت قوانین و مقررات مربوط، پس از ٣ بار اخطار کتبی در سال به وسلیه وزارت تعاون بر طبق آیین نامه مربوط و بالاخره در صورت ورشکستگی طبق قوانین مربوط
• در صورت تصمیم مجمع عمومی فوق‌العاده کاهش تعداد اعضا از حد نصاب مقرر در صورتی که حداکثر ظرف مدت ٣ ماه تعداد اعضا به نصاب مقرر نرسیده باشد.

ثبت شرکت تعاونی 

ثیت شرکت تعاونی

برای دیدن مطالب بیشتر اینجا کلیک کنید