اگر دو یا چند شخص مستقل از یکدیگر اختراع واحدی کرده باشند؛ در اینکه کدام یک از آنها حق ثبت اختراع را دارند در قوانین ملی کشورها رویه واحدی وجود ندارد.در قانون اختراع ژاپن، آلمان، اتحادیه اروپا، شخصی که قبل از دیگری یا دیگران اظهارنامه خود را به ثبت می رساند مخترع محسوب و حق ثبت اختراع را خواهد داشت.البته در این نظام چنانچه اولین اظهارنامه منتهی به صدور گواهی اختراع نگردد، صاحب اظهارنامه بعدی می تواند موفق به اخذ گواهی اختراع شود.در قانون اختراع آمریکا، شخصی که قبل از دیگری یا دیگران اختراع را انجام داده است مخترع تلقی و حق ثبت اختراع را دارد ولو اینکه شخص یا اشخاص دیگری قبل از او اظهارنامه ثبت اختراع را به اداره مالکیت صنعتی تسلیم کرده باشند.با توجه به ماده ۲۹ قانون مصوب ۱۳۱۰، کسی که بدوا مطابق این قانون تقاضای ثبت اختراع به نام خود می نماید مخترع شناخته می شود مگر اینکه خلاف ادعای او در محاکم صلاحیت دار به ثبوت برسد..
مخترع و صاحب اختراع ثبت شده
مخترع کسی است که بدوا تقاضای ثبت اختراع را به نام خود کرده است ثانیا: با توجه به قسمت اخیر ماده، اگر شخص در محکمه صلاحیت دار ثابت کند که او قبل از کسی که ورقه اختراع اخذ کرده است، اختراع را انجام داده است و دلائل کافی برای اثبات این امر داشته باشد می تواند به محکمه صلاحیت دار برای اثبات خلاف ادعای متقاضی ثبت اختراع، مراجعه کند. به عبارت دیگر، اصل این است کسی که بدوا اختراع را ثبت کرده است مالک آن محسوب می شود ولی خلاف این اصل قابل اثبات است.به موجب بند (ج) ماده ۵ قانون ۱۳۸۶، هرگاه دو یا چند نفر مستقل از دیگری اختراع واحدی کرده باشند.
تسلیم اظهارنامه ثبت اختراع
شخصی که اظهارنامه اختراع خود را زودتر تسلیم کرده و یا در صورت ادعای حق تقدم هرکدام بتواند اثبات کند در تاریخ مقدم اظهارنامه خود را به صورت معتبر تسلیم کرده اند، مشروط بر اینکه اظهارنامه مذکور مسترد یا رد نگردیده یا مسکوت گذاشته نشده باشد، حق ثبت اختراع را خواهند داشت.با توجه به ماده فوق روشن است که در قانون جدید برخالاف قانون ثبت علائم و اختراعات مصوب ۱۳۱۰ در اینکه معترض بتواند خلاف بند (ج) ماده ۵ را اثبات کند به صراحت مطلبی نیامده است. اما در ماده ۱۸ قانون جدید که موارد بطلان گواهینامه اختراع را بیان کرده است؛ این اختیار به ذی نفع داده شده است که در محکمه طرح دعوی کند و به لحاظ اینکه مالک اختراع، مخترع یا قائم مقام قانونی او نیست، درخواست حکم بطلان ورقه اختراع را بنماید.
اظهارنامه ثبت اختراع در مراجعات همزمان
سوالی که در این قسمت قابل طرح است اینکه اگر دو نفر همزمان به اداره مالکیت صنعتی مراجعه و درخواست ثبت اختراع واحدی را نمایند؛ در این فرض تکلیف اداره مالکیت صنعتی چیست؟در قانون ۱۳۱۰ و قانون جدید التصویب در این خصوص حکمی نیامده است. بدیهی است با توجه به ملاک مقرر در ماده ۲۹ قانون ۱۳۱۰، چنانچه یکی از متقاضیان با ارائه دلائل و مستندات بتواند ثابت کند که مقدم بر متقاضی یا مخترع در این فرض اختراع را انجام داده است،
حق ثبت اختراع
حق ثبت اختراع و در صورت صدور اختراع، حق ابطال ثبت آن را از طریق محاکم صالحه خواهد داشت.البته لازم به ذکر است که اگرچه نظام اولین مخترع و حق تقدم کسی که اولین بار اختراع را انجام داده است با قاعده انصاف و عدالت بیشتر مطابقت دارد ولی مشکلات اجرایی و تبعات قبول این نظام به حدی است که قریب به اتفاق کشور ها را از پذیرش این اصل رویگردان کرده است. از این رو در کشور هایی که از نظام اولین مخترع پیروی میکنند مخترعین باید به منظور اثبات مختر بودن، دفترچه های یادداشت فعالیت های انجام شده در آزمایشگاه را به موقع امضاء و تاریخ گذاشته تا در مواردی که در خصوص مورد با شرکت یا مخترع دیگری اختلاف پیدا کردند بتوانند به آن به عنوان دلیل استناد نمایند.
حقوق ناشی از ثبت اختراع
حمایت از اختراعات موضوع جدید و تازه ای نیست. این حمایت در تاریخ سابقه ای بس طولانی دارد و شاید بتوان قدمت آن را از سایر موارد حمایت مالکیت معنوی طولانی تر دانست؛ کما اینکه تاریخ انعقاد کنوانسیون پاریس برای حمایت مالکیت صنعتی در خصوص حمایت از مالکیت صنعتی به بیش از یک قرن قبل یعنی مدت ها قبل از تشکل های سیاسی بین المللی نظیر جامعه ملل برمیگردد.اعطای حق بهره برداری انحصاری از اختراع به دارنده ورقه اختراع امری معقول، منطقی و قابل دفاع است؛ زیرا اختراع علی الاصول اداری هزینه تحقیق و توسعه زیاد و بالاست و چنانچه این هزینه ها که صاحب اختراع اعم از شخص حقیقی و حقوقی متقبل شده پرداخت نشده و برگشت نداشته باشد، بدیهی است که انگیزه تحقیقات و نوآوریی در افراد از بین خواهد رفت که نتیجه و پیامد منفی این امر را در فرآیند توسعه پایدار نمیتوان نادیده گرفت.
حمایت از ثبت اختراع چیست؟
قوانین حقوقی ثبت اختراع
حقوق و حمایت ها در سند ثبت اختراع آورده نمی شود بلکه در قانون ثبت اختراعات کشوری که اختراع در آن جا به ثبت رسیده ذکر شده است. این حقوق غالبا «حقوق انحصاری بهره برداری» نامیده می شود و با توجه به نوع اختراع می تواند متفاوت باشد.موضوعی که ذکر آن خالی از فایده نمی باشد اینکه اگرچه استفاده از اختراع ثبت شده بدون اجازه مالک و صاحب آن تخلف محسوب می گردد لکن بر این اصل استثناهایی نیز وارد شده است.
قانون ثبت و حمایت از حق اختراع
زیرا قانون ثبت اختراعات کشورها معمولا مواردی را پیش بینی کرده اند که بر اساس آن ها می توان بدون اجازه مالک اختراع، از اختراعات ثبت شده استفاد کرد.علاوه بر حقوق انحصاری که به شرح فوق با ثبت اختراع به صاحبان ورقه اختراع اعطاء می گردد، مالکان اختراعات ثبت شده همچنین از حق واگذاری یا انتقال اختراع ثبت شده از طریق ارث و انعقاد قراردادهای اعطای پروانه(مجوز) برخوردار خواهند بود.با توجه به مجموع مراتب فوق از آنجایی که حقوق ناشی از ثبت اختراع که به صاحب ورقه اختراع اعطا می گرد در دو قالب حقوق انحصاری و حق واگذاری یا انتقال اختراع می باشد لذا در این قسمت از بحث به موضوع های حقوق انحصاری و حق انتقال اختراعات ثبت شده می پردازیم:حقوق مادی اختراع ثبت شده
دامنه حمایت از اختراع بر اساس اینکه اختراع ثبت شده اختراع محصول یا روش باشد متفاوت است، به این معنا که میزان حمایت از اختراع محصول معمولا بیشتر است. به عبارت دیگر، اختراعات ثبت شده راجع به محصول از حمایت بیشتر و وسیعتری نسبت به انواع دیگر اختراعات برخوردارند.
حقوق اخلاقی مخترع اختراع ثبت شده
حقوق اخلاقی اختراع ثبت شدهدرج نام مخترع در ورقه اختراع از جمله حقوق معنوی است که در معاهدات بین المللی و قانون ملی غالب کشور ها به رسمیت شناخته شده است. ارزش این حق معنوی زمانی نمود
جهت اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید تلفن : 43933-021
ارسال عدد 6 به 1000727 در کمتر از 10 دقیقه با شما تماس میگیریم
موسسه حقوقی فردا
انتقال حق اختراع ثبت شده
حقوق انحصاری ناشی از ثبت اختراع یا حقوق مربوط به اظهارنامه اختراع ادعایی به صورت کلی یا در قالب قراردادهای بهره برداری به دیگری منتقل گردد یا در فرضی که حقوق انحصاری مربوط به اختراع ثبت شده متعلق به کارفرما باشد.علی رغم مراتب فوق منطقی این است که همانطور که مخترع حق دارد که نام او در ورقه اختراع صادره ذکر شود، همچنین حق دارد که درخواست کند که نام او به عنوان مخترع ناشناس باشد. در فرض اخیر قوانین ملی کشور ها این حق را به رسمیت شناخته و به منظور جلوگیری از هرگونه اشکال بعدی شرط کرده اند که اولا: این درخواست به صورت اعلامیه کتبی باشد ثانیا: هرگونه اظهار یا تعهد مخترع مبنی بر اینکه نام وی ذکر نشود فاقد اثر قانونی است.وصف اخلاقی برای این حق شاید از این جهت است که همیشه جامعه او را به عنوان موجد اخلاقی می شناسد و از او با این عنوان نام می برد و به هر حال او را مباهی به چنین امتیازی می داند. این حق معمولا برای مخترعین اهمیت فراوانی دارد زیرا تردیدی نیست که انسان در هر مقام و یا هر اندازه فضیلت، از انگیزه جلب احترام خالی نیست و مخترعین هم از این قاعده مستثنی نیستند و برخی از آنها پیش از اینکه به منافع مادی حاصل از اختراع توجه داشته باشند مشتاقند که جامعه ایشان را به عنوان مخترع و نوآور بشناسد. فلسفه شناسایی حق اخلاقی مخترع شناساندن او به جامعه و تشویق افراد مستعد به نوآوری و ابتکار است.
واگذاری حق اختراع و تجاری سازی آن
واگذاری حقوق اختراع ثبت شدهیک اختراع به تنهایی ضامن موفقیت تجاری نیست. اختراع ثبت شده ابزاری است که ظرفیت یک شرکت را برای سود بردن از اختراعات خود ارتقاء می دهد. برای اینکه یک اختراع ثبت شده سودهای معمولی نصیب یک شرکت نماید باید به طور موثر مورد بهره برداری قرار گیرد و تنها در صورتی درآمد مالی به وجود خواهد آورد که محصولی که براساس اختراع تولید شده است در بازار موفق باشد و شهرت و قدرت چانه زنی شرکت را از این حیث تقویت کند. برای عرضه محصول یا وسیله اختراعی در بازار به طور کلی مخترع یا شرکت مجموعه ای از گزینه های زیر را دراختیار دارد و می تواند با توجه به بازاریابی و سایر و سایر مولفه های ذیربط یکی از آنها را انتخاب و بر اساس آن گزینه اقدامات لازم معمول دارد: ۱- بهره برداری تجاری مستقیم از اختراعی که ثبت کرده است. ۲- فروش حق اختراع ثبت شده به شخص ثالث ۳- تفویض اجازه بهره برداری به دیگری ۴- سرمایه گذاری مشترک یا سایر توافقات راهبردی با سایر اشخاصی که دارایی های تکمیلی دارند.
ثبت اختراع
ثبت اختراع
جهت اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید تلفن : 43933-021
ارسال عدد 6 به 1000727 در کمتر از 10 دقیقه با شما تماس میگیریم
موسسه حقوقی فردا